woensdag 19 maart 2014

20 Tips voor het leren!

Heee,

Leren, leren en nog eens leren. Leren kan soms heel soms wel leuk zijn maar de meeste tijd is leren gewoon saai. Ook al heb je er later natuurlijk wat aan je hebt ook andere dingen te doen. Maar als je problemen hebt met leren is het natuurlijk nog minder leuk. Ik heb na ongeveer 3 jaar op de middelbare school heel veel tips gekregen dus die wil ik met jullie delen. De tips komen van mijn leraren, school decaan, internet en wat ik door al die jaren heb geleerd. Ik hoop dat jullie iets hebben aan deze tips in de laatste tijd van het schooljaar.

1 Ezelsbruggetjes zijn echt super handig. Als je het woordje of het gedeelte wat je moet leren bij je toets krijgt komt het ezelsbruggetje meestal wel boven. Ook heel vaak heb je met het leren in het begin wel het ezelsbruggetje nodig maar na een tijdje weet je het uit je hoofd omdat het dat woord is met dat ezulsbruggetje.

2 Om op verschillende manieren te leren maakt het leren makkelijker maar natuurlijk ook leuker. Omdat je op verschillende manieren leert heb je het op verschillende manieren in je hoofd. Misschien via wrts.nl maar het kan natuurlijk ook gewoon mondeling. Dan kan je het mondeling zeggen, typen en misschien kan je ook iets doen met schrijven, Wat jij het fijns vindt!

3 Herhaling is natuurlijk ook handig. Als je alles maar een keer leert ben je het na een tijdje vergeten. Fietsen kon je in het begin ook niet maar na een tijdje toen je het vaker deed ging het ook super handig. Herhaling is super belangrijk! En denk niet als je na een kwartiertje leren het woordje kent en dan weer pauze neemt en stopt maar begin daarna weer opnieuw.

4 Mindmaps zijn heel handig en vooral als je creatief bent. Je hebt veel meer plezier in het leren. Vooral als je met kleurtjes werkt en verschillende materialen ga je het makkelijker en leuker vinden omdat je er plezier in hebt en dat is natuurlijk het handigste!

5 Je planning is ook erg handiger. Ga niet een avond van te leren maar begin op tijd. Maar natuurlijk ook niet weer te vroeg anders ben je het weer vergeten. Herhaal elke keer wat je hebt geleerd want herhaling is ook handig!

6 Je studieplek bepaald ook heel veel. Als je in een drukke kamer bent met veel lawaai of veel dingen om je heen hebt die veel leuker zijn dan leren leer je minder goed. Creƫer anders een rustige plek en zet elke keer bij het leren alle dingen op dezelfde plek. Vooral witte kleuren hebben je heel erg.

7 Niets is beter om iets te begrijpen en de onthouden dan het uit te leggen aan een ander, bij voorkeur iemand die het onderwerp niet kent. Neem iemand uit je familie en kenniskring en leg uit wat je geleerd hebt. Als zijn vragen en zij begrijpen de antwoorden, dan is heb de stof goed onder de knie.

8 Als je elke dag op hetzelfde tijdstip studeert, help dat jouw hersenen op er op voorbereid te zijn. Studeer bijvoorbeeld elke ochtend een uur en elke avond een uur en plan niets anders op deze tijden. Het is belangrijk dat je omgeving dit weet en zo eventueel rekening kan houden met jou behoefte aan rust en je niet stoort.

9 Als je samen gaat leren is het niet alleen maar leuker maar je onthoud ook veel meer. Dan kan je ook gelijk elkaar het uitleggen wat de ander niet snapt. Je moet je natuurlijk wel aan het leren houden en niet ondertussen andere dingen doen dat helpt totaal niet.

10 Je moet ook een beetje je doelen stellen want als je een doel hebt bereikt ben je blij en trots op jezelf maar misschien ga je dan wel verder met leren om nog meer doelen te bereiken. Haak niet af bij de kleine dingen en maak je huiswerk ook gewoon.

11 Internet is je vriend als je bijvoorbeeld engels aan het leren bent, wrts! Maar ook als je wiskunde of geschiedenis niet snapt dan zijn er vast wel video’s op YouTube die je een eindje weg willen hebben.

12 Samenvattingen schrijven is ook super handig. Je moet niet alleen samenvattingen maken maar leer ook de gehele tekst en lees de samenvatting nog een keer door voordat je bijvoorbeeld de toets krijgt.

13 Als je leraar powerpoints of andere hulpmiddelen heeft gemaakt gebruik die ook of vraag aan meer informatie als je het niet snapt. Je leraar wil je vast wel helpen.

14 Je studeert veel beter als je rust hebt in je hoofd. Sommigen mensen hebben baat bij yoga of bij ademhalingsoefeningen. Ben je nog steeds afgeleid door gedachten die door je hoofd gaan of door geluiden van buiten, zeg dan tegen jezelf: het geeft niet, ik kan gewoon leren.

15 Als je handig kan leren met muziek op, download spotify en luister ‘Lazy Sunday Music’. Eigenlijk klopt de titel niet maar het zijn rustige liedjes waar je helemaal rustig van wordt!

16 Een gezonde geest in een gezond lichaam, luidt het adagium. Sport, beweeg, wandel en zorg dat je fysiek in optimale conditie bent. Dan ben je niet alleen fysiek minder moe, maar ook het uithoudingsvermogen van je hersenen neemt toe. Probeer ook veel te lachen.

17 Voldoende slaap heb je natuurlijk ook nodig. Als je helemaal moe bent en je moet nog gaan leren is dat vermoeiender dan dat je niet moe bent en vol met leer energie zit. Slaap dus voldoende. Slapen zorgt ervoor dat je brein een opnamestop heeft en de bestaande informatie een plekje kan geven. Mensen die onvoldoende slapen, presteren minder op school en op hun werk.

18 Gebruik muziek, rijm of ritme om informatie beter te onthouden. Het is niet voor niets dat je muzieknummers snel en uit je hoofd kent en mee kunt zingen. Of maak een grappige tekst met de woorden die je moet leren op je favoriete liedje!

19 Hoe meer zintuigen we tegelijkertijd betrekken wanneer we bezig zijn met onthouden, des te beter onthoudt je brein de informatie. Dus niet alleen is lezen (=zien), maar hoor het ook -of wel spreek het uit-, voel het, proef het en ruik het ook! Gebruik zoveel mogelijk zintuigen tegelijkertijd, zo vaak mogelijk!

20 Ontwikkel je zo breed mogelijk door ook onderwerpen buiten je normale onderwerpen aandachtig te bestuderen.  Je zult zien dat je daardoor weer met een frisse blik naar je eigen onderwerpen gaat kijken.

 

Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben met deze 20 tips voor het leren en dat leren ook wat leuker wordt ook al zou dat het nooit echt worden ;)

Leer ze !!

xxx Marit

Geen opmerkingen: