vrijdag 20 november 2015

Een goede studie uitkiezen die bij je past.

Hey,

Sommige zitten in het examenjaar of zijn net gestopt met een studie die toch niet helemaal bij ze paste. Je keuze voor een studie is heel belangrijk. Het is bepalend voor de rest van je leven. Ben jij ook altijd jaloers op degenen die altijd precies weten wat ze willen doen en hoe hun er moeten komen? Weet je zeker of je de verkeerde studie hebt gekozen? Vandaag ga ik een paar dingen behandelen om uit te zoeken welke studie nou echt bij jou past.

bron: TUMBLR

De rest van je leven.
Het klinkt een beetje dramatisch maar wat zie jij jezelf de rest van je leven doen? Lijkt het je heerlijk om thuis te gaan werken of zit je toch liever op kantoor? Houd je juist wel of niet van cijfers? Vind je geld belangrijk of is het belangrijk voor je om iets te doen wat jou gelukkig maakt? Je kan het allemaal opschrijven in een notitieboekje om zo alles op een rijtje te zetten. Handiger is om dat ook op volgorde te doen Een ander ding waar je rekening mee moet houden is de baangarantie. Als jij het niet erg vindt dat de kans op een baan klein is, hoef je daar bij de keuze geen rekening mee te houden. Heb je liever wat meer zekerheid? Zet dit punt dan ook op je prioriteitenlijstje.

Oriënteren op een studie.
Heb je echt nog totaal geen idee wat je nu eigenlijk wil? Ga je eerst oriënteren op wat er mogelijk is met jouw profiel. Op de website Studiekeuze123 kun je alle opleidingen van Nederland selecteren op de vooropleiding die je nodig hebt om er te mogen beginnen. Je selecteert bijvoorbeeld dat je havo EM hebt gedaan in de linke kolom. Ga door de lijst met opties heen en neem hier de tijd voor. Als je merkt dat een bepaalde richting je echt totaal niet trekt, haal je die uit de lijst. Zo kun je de lijst kleiner maken totdat je overhoudt waar je echt in geïnteresseerd bent. Dit kunnen alsnog honderd studies zijn, maar dat is al een stuk minder dan de 3090 opleidingen die er zijn.

bron: TUMBLR

Open dagen.
Een heel belangrijk iets zijn open dagen. Begin op tijd met zoeken van open dagen want open dagen worden vaak in het begin van het schooljaar gehouden. Als een bepaalde stad of omgeving niet één van je prioriteiten was, bezoek dan van dezelfde studie meerdere hogescholen en/of universiteiten. Zo weet je beter wat je kunt verwachten en waar je je thuis voelt. Er zit veel verschil tussen de instellingen waar je de studie kunt volgen. Daarnaast kun je er zo beter achterkomen of je een HBO of WO opleiding wilt volgen.

Proef studeren.
Als allerlaatste punt wil ik het hebben over twijfelen. Twijfel je nog of de studie bij je past, ga dan proef studeren. Loop een keer mee met de studies die je leuk en goed lijken. Op zo’n dag kom je er namelijk achter wat je kan verwachten van zo’n studie. Deze dag wordt door hogescholen en universiteiten gehouden met het idee jou een zo goed mogelijk beeld te geven van de opleiding.

Als je uiteindelijk toch nog steeds niet wilt wat je wil gaan doen. Dan zijn er van allerlei instellingen waar je terecht kan. Als je nog op de middelbare school zit kan je gaan praten met een decaan of iemand die je helpt met je vervolgstudie, die willen je vast wel helpen.

Weet jij al wat voor studie je wilt gaan doen later? Laat het weten in de reacties!

Liefs,
Marit.

Geen opmerkingen: