vrijdag 11 maart 2016

Tips om beter te leren.

Hoi,

Nog een paar weken en de examens beginnen. Zelf zit ik ook in het examenjaar en ik vind het allemaal wel een beetje spannend. Vandaag heb ik een artikel voor jullie met tips. Een artikel met tips om te leren, om meer uit je brein te halen wat erin zit. Benieuwd welke tips dat zijn? Lees dan snel verder!
 
bron: TUMBLR

Om zo ook sneller te leren maar ook om het beter te onthouden kan je gebruik maken van ezelsbruggetjes. Vaak gebruik je de ezelsbruggetjes alleen in het begin en dan gaan ze later vanzelf goed. Ezelsbruggetjes zijn heel handig om te gebruiken. Het leren gaat zo sneller, maar ook onthoud je de dingen veel beter. Je kan zo gek en origineel zijn met je ezelsbruggetjes, als je het maar onthoud.

Deze tip is heel makkelijk in deze tijd. Vroeger leerde je heel anders, maar nu kan je gebruik maken van verschillende manieren. Je kan bijvoorbeeld een samenvatting maken op je computer, leren via flitskaartjes maar ook kan je YouTube video’s kijken waar mensen het uitleggen voor je. Je kan leren op verschillende manieren en zo is er ook een grotere kans dat je gaat onthouden.

Herhaling is een tip die je vast al wel kent. Je moet de stof die je moet leren vaak gaan herhalen. Zonder herhaling leer je namelijk veel minder dan dat als je het elke dag weer even herhaalt. Spreid de herhaling dus ook uit over meerdere dagen en herhaal elke dag iets. Je kan ook iemand vragen die je dan weer kan overhoren, want zo herhaal je het ook. Als je iets niet weet kan je het weer opnieuw gaan leren en dan ook weer herhalen.

Dit is een tip die ik  heel vaak gebruik omdat ik veel bezig ben met muziek. Gebruik muziek, rijm of ritme om informatie beter te onthouden. Het is niet voor niets dat je muzieknummers snel en uit je hoofd kent en mee kunt zingen. En dit maakt het leren natuurlijk ook een stuk leuker.
 
bron: TUMBLR

Een gezonde geest in een gezond lichaam, luidt het adagium. Sport, beweeg, wandel en zorg dat je fysiek in optimale conditie bent. Dan ben je niet alleen fysiek minder moe, maar ook het uithoudingsvermogen van je hersenen neemt toe. Probeer ook veel te lachen.

Vroeger kreeg ik dit ook te horen in de brugklas: het maken van mindmaps. Eerder had ik hier nooit zin in, maar ik heb gemerkt dat het echt kan helpen. Een mindmap geeft je een visuele weergave van de inhoud en visuele informatie in combinatie met de tekst is gemakkelijker te onthouden. En natuurlijk kan je met mindmaps ook zo creatief mogelijk zijn met behulp van tekeningetjes en verschillende kleurtjes.

Als je klaar bent met leren beloon je jezelf. Of die beloning nu een uurtje gamen is, een lekkere bonbon, een online aankoop of vette muziek luisteren, dat is eigenlijk niet belangrijk. Het beste is om dit met chocolade te doen. Actieve stoffen in chocolade verbeteren je geheugen.

Hoe meer zintuigen we tegelijkertijd betrekken wanneer we bezig zijn met onthouden, des te beter onthoudt je brein de informatie. Dus niet alleen is lezen (=zien), maar hoor het ook -of wel spreek het uit-, voel het, proef het en ruik het ook! Gebruik zoveel mogelijk zintuigen tegelijkertijd, zo vaak mogelijk!
 
bron: TUMBLR

Geheel in het verlengde van de vorige tip: slapen zorgt ervoor dat je brein een opnamestop heeft en de bestaande informatie een plekje kan geven. Mensen die onvoldoende slapen, presteren minder op school en op hun werk.

Indien mogelijk, richt een vaste plek in om te studeren. Zorg dat daar geen afleiding is, zoals schreeuwende posters, gadgets, spelcomputers, en dergelijke. Zorg voor rust in je omgeving, dat bevordert de concentratie. Zet bij voorkeur een raam open, zodat er meer zuurstof beschikbaar is en zorg dat de temperatuur niet te hoog is. Zorg dat je altijd leert op een zeer lichte plek, liefst met veel direct daglicht.

Wat ook een goede tip is: leer het ook een ander. Je kan natuurlijk je het aan jezelf leren, maar wat ook veel beter werkt is het een ander uitleggen. Niets is beter om iets te begrijpen en de onthouden dan het uit te leggen aan een ander, bij voorkeur iemand die het onderwerp niet kent. Neem iemand uit je familie en kenniskring en leg uit wat je geleerd hebt.

Als je elke dag op hetzelfde tijdstip studeert, help dat jouw hersenen op er op voorbereid te zijn. Studeer bijvoorbeeld elke ochtend een uur en elke avond een uur en plan niets anders op deze tijden. Het is belangrijk dat je omgeving dit weet en zo eventueel rekening kan houden met jou behoefte aan rust en je niet stoort.

Werk zoveel mogelijk met doelstellingen. Je brein houdt van focus. Ergens naar toe werken werkt ook bijzonder stimulerend op het vermogen van je brein informatie op te nemen.

 
Heel veel succes met leren allemaal en jullie kunnen dit!

 
Liefs,
Marit
 

Geen opmerkingen: