zaterdag 20 augustus 2016

Een opleiding/studie! En nu?

Hey!

Je bent er helemaal klaar voor. Je hebt je ingeschreven bij je favoriete studie, de boeken zijn gekocht en misschien heb je al een kamertje gevonden. Je gaat studeren en volgens iedereen om je heen is het de leukste tijd van je leven. Maar wat is er dan precies zo leuk? Ik zet het op een rijtje wat je kan verwachten van het studentenleven, zodat jij helemaal voorbereid begint!

bron: WE HEART IT

1. Het is not done om je boeken te kaften
Het begint natuurlijk met het vinden van de perfecte studie. Waarschijnlijk heb je genoeg testjes gedaan om te kijken wat precies bij jou past. Vervolgens heb je je ingeschreven en de boeken aangeschaft. Het leuke van studeren is dat je de boeken niet hoeft te kaften omdat ze helemaal van jou zijn, handig! Minder leuk is dat je dus alle boeken moet kopen, wat best een duur grapje is. Meestal gebruik je de boeken namelijk niet tijdens je hele studie. Wel kun je de boeken die je niet meer gebruikt goed verkopen, zo verdien jij wat centjes terug. Want geloof ons, die kan je absoluut gebruiken in je studententijd. ;-)

2. Je moet heel snel zelfstandig worden
Het leuke van het studeren is zelfstandig worden. Je gaat steeds meer zelf regelen en je merkt dat je volwassen wordt. Soms is dat fijn, want hoe leuk is het om een eigen kamer te hebben? Soms is dat ook minder leuk, als je bijvoorbeeld al je geld hebt uitgegeven en niet meer bij je pa of ma aan kan kloppen voor wat euro’s.

3. De kamerzoektocht is eindeloos
Over je kamer gesproken, het is handig om vroeg te beginnen met zoeken van een stulpje voor jezelf.  Het is namelijk algemeen bekend dat je niet zo een plekje vindt. In Utrecht en Amsterdam moet je goed zoeken, maar ook in de overige steden vind je waarschijnlijk niet meteen wat je wil. In de grote steden moet je denken aan zo’n 14 m2 voor 400 euro (of meer) en in de kleinere steden ben je minder geld kwijt. Maar het is wel ontzettend leuk om op kamers te gaan. Je bepaalt veel zelf en als je geluk hebt krijg je ook nog eens leuke huisgenoten erbij.

4. Je gaat vrienden voor het leven maken
Naast leuke huisgenoten ga je ook je vrienden voor het leven ontmoeten. Sluit je bijvoorbeeld aan bij een studentenvereniging of een studievereniging. Voor de rest vind je buiten deze verenigingen ook genoeg kansen om mensen te ontmoeten. Wat denk je bijvoorbeeld van je studie zelf? Eén interesse hebben jullie al gemeen en feestjes genoeg om mensen te leren kennen.

5. Je gaat eindelijk doen wat je leuk vindt
Het leuke is dat je nu echt iets hebt gekozen wat je interessant vindt, dus de vakken zijn ook een stuk leuker. Je hebt college in plaats van les nu en dat merk je. Een college duurt gemiddeld wat langer dan een les op de middelbare school. Je hebt niet elke keer dezelfde docent voor een vak en in plaats van alleen maar huiswerk is het nu ook handig om je college voor te bereiden. Dat scheelt enorm en zo kun jij makkelijk een paar uur luisteren zonder je af te vragen waar je docent het over heeft.

In het begin lijkt het allemaal enorm spannend, en dat is het ook zeker wel. Het leuke is dat je steeds meer mensen gaat leren kennen, steeds meer leuke dingen gaat doen op sociaal gebied, maar ook aan je carrière begint! En hoe cool is dat?

Veel liefs,
Marit.

Geen opmerkingen: